top of page
Vyhledat
Obrázek autoraLucie Kubíčková

Jak správně určit ovulaci

Když už víte, že je možná trochu potřeba milování trochu načasovat poblíž ovulace, přichází další problém - jak ji poznat? Cest k rozpoznání ovulace je mnoho:


Symptotermální metoda (STM)

Nejlevnější a nejspolehlivější metodou je měření bazální teploty spojené s vyhodnocením hlenu. Pokud vás to děsí a přijde vám to úplně mimo, tak se zastavte a nejprve to vyzkoušejte. Všechny jsme se toho bály, měly z toho respekt a taky jsme všechny zjistily (až na vzácné výjimky), že to je mnohem jednodušší, než jsme si představovaly. K STM zveřejním samostatný článek, nicméně základem je měřit si každý den ráno bazální teplotu (bazálním teploměrem, ideálně v pochvě). Teplota by měla být měřena v přibližně stejný čas a teplotu si zapíšete do k tomu určené aplikace (např. Ovuview, Kindara, FertilityFriend...a mnoho dalších - pick one). K čemu to? Po prasknutí folikulu a uvolnění vajíčka se totiž folikul změní na tzv. žluté tělísko a začne s produkcí progesteronu (roste děložní sliznice a chystá se na přijetí embrya). A právě při produkci progesteronu stoupá teplota alespoň o 0,2°C. Pokud připojíte sledování hlenu, zjistíte, že nejprve máte plodný hlen a teprve po jeho vrcholu teplota stoupne a hlen zmizí. Teplota se drží vysoko až do menstruace.

Nevýhoda? Nárůst teploty vám ukáže, že je po ovulaci, ne že právě probíhá. Ale to vám bude vadit v prvních pár cyklech. Jakmile totiž poznáte svůj cyklus, uvidíte, jak to máte - např. 3 dny výrazný plodný hlen, pak konec (ovulace) a den na to už stoupá teplota. Mělo by to být přibližně ve stejné fázi cyklu. Každý měsíc s nástupem plodného hlenu budete vědět, že nastalo plodné období.

Ukázka grafu z aplikace FertilityFriend


Ovulační testy

Asi nejpopulárnější metoda u žen, které o tom vlastně moc nevědí. Jako je to lepší, než se snažit jen 12.-14. DC, to jako jo. Ale má to svá úskalí. Ovulační testy reagují na hladinu luteinizačního hormonu (LH) - jeho úkolem je prasknout folikul a uvolnit tak vajíčko. Hladina tohoto hormonu roste, a jakmile k prasknutí dojde, tak strmě klesá. Ovulační testy tak měří hladinu LH, ale také vám neřeknou, zda právě teď ovulujete - spíš, že právě teď máte docela vysokou hladinu LH. Některým ženám tak vychází test pozitivní několikrát během cyklu - tělo se totiž o ovulaci mohlo neúspěšně pokusit, ale folikul nepraskl, tak to zkouší znovu.


Pozorujte svoje tělo

Mnoho žen na sobě pozná ovulaci bez jakýchkoli pomůcek - často se jedná o ženy, které si měřily bazální teplotu a prostě už na sobě příznaky vypozorovaly dříve a jen se jim opakují. O blížící se ovulaci může napovídat:

- plodný hlen (konzistence vaječného bílku), ovulace přichází po jeho vrcholu,

- zvýšená citlivost na levé či pravé straně podbřišku (po prasknutí folikulu zpravidla z hodiny na hodinu zmizí),

- chuť na sex, společenská nálada,

- zvýšený zájem opačného pohlaví.

Pokud se budete pár cyklů sledovat, pravděpodobně vypozorujete vaše vlastní signály, že plodné období je tu. Může se jednat např. o zvýšenou energii, ale i žravost, nespavost... cokoli.


Lékařská asistence

To, jestli probíhá ovulace, lékaři řeší při marných pokusech o těhotenství zpravidla hned. Ženu si pozvou třeba 13. DC, pokud folikuly nevypadají na prasknutí, tak třeba ještě 16. DC a pokud to na ovulaci nevypadá, často nasadí hormony pro podporu ovulace - nebo doporučí drahé doplňky stravy. Až 50% ovuluje později, než 16. DC, řada žen tak bere hormony/doplňky zbytečně a zasahuje do procesů svého těla na místech, kde to není třeba. Omlouvám se všem poctivým lékařům, kteří mají ten čas se svým pacientkám věnovat a sledují cyklus pacientek až do proběhnuté ovulace.


Pokud patříte k ženám, která mají pocit, že žádné příznaky necítí, jsou pořád stejné, zkuste s pozorováním začít a zapisujte si do aplikace symptomy. Některé se ukážou jako nepravidelné, ale u některých zjistíte, že se objevují pravidelně. Možná budete překvapeni, když do pozorování zahrnete i partnera, který bude vnímat vaši přitažlivost.

1 596 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Opmerkingen


bottom of page